Kategorizace italských vín

14.12.2012 18:09

 

Vína se podle italského vinařského zákona dělí do několika skupin podle různých kritérií.

Dělení vín podle jakosti

VDT (Vino Da Tavola)

Do této skupiny stolní vína určená pro každodenní pití, ale i vína z odrůd jinak neklasifikovaných (např. obnovených). V převážné většině případů se jedná o levná stolní vína, ale můžete se setkat i s případy, kdy cena vína přesahuje ostatní kategorie (např. Orma Romea)

IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Jedná se o regionální vína vyšší kvality než VDT, navíc s kontrolovaným původem. Můžete se však setkat s velmi kvalitními a drahými víny s tímto označením

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

Toto označení je srovnatelné s francouzským AOC, vína mají kontrolovaný původu, hektarový výnos, dobu zrání, technologie zpracování a kvalitu. Vín kategorie DOC existuje více než 500 druhů, můžete se setkat s průměrnými víny, ale i opravdovými skvosty.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata  e Garantita)

Od roku 1980 platí toto označení za nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína DOC v Itálii. V současné době se takto označuje cca 34 italských vín. Téměř polovina z nich pochází z Toskánska (6) a Piemontu (9). Na kvalitu vín DOCG dohlíží komise stanovená ministerstvem zemědělství. Veškeré procesy jsou velmi přísně kontrolovány, včetně původu révy, hektarového výnosu a nadmořské výšky vinic.

Dělení vín podle obsahu cukru

Tento způsob třídění italských vín je podobný našemu ......

Vína suchá

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
a) max. 4 g/ zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

 

Vína polosuchá

Vína obsahující 4-12g/l cukru. V případě, že obsah titrovatelných kyselin v litru je o 2g/l nižší než obsah cukru, může polosuché víno obsahovat 9-18g/l cukru.

Vína polosladká

Vína obsahující cukr v rozmezí 12 až 45 g/l.

Vína sladká

Mezi sladká vína patří ta, která obsahují víc než 45 g/l zbytkového cukru.

Rozdělení vín podle druhu

Šumivé víno

Produkt získaný prvotním a nebo druhotným alkoholickým kvašením,který se při otevření nádoby vyznačuje unikáním oxidem uhličitým pocházející výhradně z kvašení a přetlaku způsobeným oxidem uhličitým a vykazuje v uzavřené nádobě při 20 °C nejméně 3 bary.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru

Brut nature, pas dosé, dosaggio zero - obsah cukru nižší než 3 g/l; tento údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr
Extra brut - osah cukru se pohybuje mezi 0 - 6 g/l
Brut - obsah cukru nižší než 12 g/l
Extra dry, extra sec - obsah cukru se pohybuje nezu 12 - 17 g/l
Dry, sec, asciutto - obsah cukru se pohybuje mezi 17 - 32 g/l
Demi-sec, medium dry, abboccato - obsah cukru se pohybuje mezi 32 - 50 g/l
Dolce, doux - obsah cukru je vyšší než 50 g/l

Perlivé víno

Tato vína vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.
vykazují skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % obj.,
v uzavřené nádobě při 20 °C vykazují přetlak způsobených endogenním oxidem uhličitým nejméně 1 bar a nejvýše 2,5 baru.

 

Zpět